Engsholm Slott esht nje keshtjell historike qe daton qysh nga viti 1300 per ekzistencen e saj. Eshte nje keshtjell qe sot eshte funksionale dhe perdoret si hotel, restorant salle konferencash ose per evente te ndryshme. Gjate periudhes se veres pushuesit mund te lahen ne ujrat e pasterta te detit prane keshtjelles.
Kjo keshtjell gjendet ne fshatin e bukur te Mörkö , te Komunes se Södertäljes ne jug te Stokholmit. Jua rekomandoj ta vizitoni gjate veres si nje atraksion te bukur suedez . Me posht mund te lexoni per historikun e kesaj keshtjelle.

SHEKULLI 14

Sipas dokumenteve të shekullit të 14-të, pronarët më të hershëm të njohur të Engsholmit të sotëm janë djemtë e Magnus Ladulås, dukat Erik dhe Valdemar, vëllezër të mbretit Birger.

Në kohërat më të vjetra, Mörkö u nda gjithashtu në gjashtë ishuj më të vegjël: Simonsö, Myrkva, Hornö, Nyckenö, Kolsö dhe Tunanäs të cilët përfundimisht u bashkuan në një, për shkak të ngritjes se tokës. Ishulli më verior quhej Dådenön, i cili në disa burime të vjetra quhet edhe Simonsö. Engsholms Slott ndodhet në pjesën verilindore të Dådenön nga Järnafjärden.


SHEKULLI 15
Pjesë të tokës ishin në pronësi të familjes Folkunga për pjesën më të madhe të shekullit të 14 para se ferma t’i dorëzohej Jöns Eskilsson të familjes Forstena, i cili nga ana e tij ia shiti atë Këshilltarit Bengt Filipsson Ulf, i martuar me vajzën e Shën Birgitta Cecilia.

SHEKULLI 16

Përmes martesës dhe trashëgimisë, ferma i kaloi familjes Banér. Knut Eskilsson Banér u vra nga Christian Tyrann në 1520 në masakrën e Stokholmit, dhe vëllai i tij i dytë Nils Eskilsson u vra gjithashtu në Rasenborg në Finlandë në 1544. E veja e këtij të fundit, Ingborg Larsdotter Tott, vazhdoi të drejtojë fermën dhe tani është, në 1544, së pari gjen emrin Engsholm dhe më pas u lidh me Borghaga, një “vend i tokës” i lidhur. Djali, Këshilltari Axel Nilsson Banér, u pasua nga djali i tij, Këshilltari Sten Axelsson Banér, i cili nuk pati aq fat . Atyre vendosen që t’u pritej koka së bashku me vëllain e tij Gustaf ne Linköping në 1600.


SHEKULLI I 17
Në 1613, ferma iu dha Peder Banér, një i afërm i Sten Axelsson Banér . Në 1619, emri i pronarit është Këshilltar Lars Eriksson Sparre, i cili vdiq në 1646 dhe u varros në kishën Ytterjärna.

Në 1692, prona u transferua në Kurorë në lidhje me zvogëlimin e Charles XI. Prej asaj kohe ekziston një hartë e zonës, e hartuar nga gjeometri Erik Agner, dhe në vendin e korpusit të de-logit të fermës tregohet një ndërtesë dy katëshe me kulla dhe fasada të larta. E njëjta fotografi e Engsholm gjendet në “Suecia antiqua et hodierna” të Erik Dahlberg, ku ferma mund të shihet në sfond në posterin e Hörningsholms Slott.

Vitet 1700 & 1800

Pas tërheqjes në Kurorë, ferma u bë rezidenca e kreut të Flamurit të Fisnikërisë, i cili ishte një regjiment i veçantë për fisnikët. Kreu i parë i flamurit të fisnikërisë ishte Mårten Lindhielm, më vonë guvernator i Nyköping.

Në 1719, Engsholm si dhe Hörningsholms Slott u dogjën nga Rusët. Vetëm tre shtëpi mbetën në Mörkö, njëra prej të cilave është këtu në Engsholm, Liljefors Röda Stuga.

1809 Flamuri i Fisnikërisë pushon se ekzistuari. Komandanti i fundit i këtij regjimenti ishte Georg Johan de Besche.
Vitet 1900
Në vitin 1912, ndërtesa kryesore dhe një krah u dogj. Deri në atë kohë, Kronan u dha me qira fermën njerëzve të ndryshëm. Ndër të tjera, artisti Bruno Liljefors mori me qira dhe jetoi në Engsholm midis viteve 1896-98 dhe 1901-03. Ai u bë aq i dashur për zonën sa më vonë bleu tokë dhe fermën e tij në territorin, në anën tjetër të Järnafjärden, ku kishte ndërtuar banesen e tij të famshme. Sot, shtëpia është në pronësi të Antroprosoferna në Järna.

Pas zjarrit në vitin 1912, shteti vendosi të shesë dhe ndau fermën në pesë pjesë. Të pesë u blenë më pas nga Philip Wersén, menaxheri i parë i Vabis (Scania), më vonë gjithashtu krijues i Södertelge Werkstäder.

Viti ishte 1914, dhe kur u ndërtua ndërtesa e vjetër e djegur kryesore, ndërtesa madhështore e ditës, e përfunduar në 1916, pas vizatimeve nga arkitekti i qytetit i atëhershëm i Södertälje, Tore E: vizatimet e djalit Lindberg.

Në vitin 1924, prona u ble nga mjeku Torsten Amundson. Ai të dy jetoi dhe kishte praktikën e tij në Engsholms Slott deri në vdekjen e tij në 1940. Sipas botimit të “Svenska Slott och Herresäten” nga 1933, këtu kishte shumë objekte të klasit të lartë, nga të cilat disa gjëra të rralla.
Në vitin 1940, Claes Andersson mori përsipër pronarin, vëllai i të cilit Oskar Patrik Andersson zotëronte Hjo Spritfabrik. Ai ishte njohur me një fabrikë pijesh alkoolike tjetër të njohur, OP Andersson. Me të njëjtat inicialet dhe emrat, ata shpejt u bënë të përzier. E gjithë gjëja nuk u bë më mirë pasi shishet me pije alkoolike të OP Andersson ishin në magazinë në Engsholms Slott. Djali Orke Orrenius më pas mori detyrën dhe u pasua nga djali i tij Carl.

Në fillim të viteve 60, kështjella u mor nga pronari i anijeve Ragnar Källström, i cili zotëronte Rex-Bolagen në Stokholm.

Në fillim të viteve 80, Engsholm u ble nga tregtari antik Roland Jeppesen, i cili jetoi për disa vjet dhe gjithashtu drejtoi kete biznes.

1986

Më 1 Prill 1986, pronari aktual, familja Johansson, bleu Engsholms Slott. Sot, kalaja është në pronësi të nënës Karin dhe motrave Kerstin dhe Maria, të cilat tani janë gjenerata e tretë në industrinë e restoranteve. Kerstin Johansson, ka qenë CEO që nga fillimi i viteve 80.