Pixabay LicenseGratis för kommersiellt brukIngen attribution krävd

Qeveria suedeze ka paraqitur planet e saj për të ndryshuar ligjin e migracionit të Suedisë në parlament. Nëse miratohet, ndryshimet janë vendosur të hyjnë në fuqi këtë verë.

Projekt-ligji i migracionit supozohej të ishte paraqitur në parlament në fillim të prillit, por u vonua me disa javë. Por të enjten qeveria tha se kishte paraqitur propozimin.

Tani do të përpunohet nga një komision parlamentar i përbërë nga anëtarë të të gjitha partive, i cili do të shprehë mendimin e tyre dhe më pas do të vendoset në dhomë për votim.

Nëse miratohet, është vendosur të hyjë në fuqi në 20 Korrik 2021 dhe do të zëvendësojë legjislacionin e përkohshëm i cili u prezantua në 2016 për të ulur numrin e madh të kërkesave të azilit në atë kohë.

Kërkesat për azil kanë rënë nga rreth 163,000 në 2015 në 22,000 në 2019 dhe 13,000 vitin e kaluar, por qeveria ka thënë se nuk dëshiron që numri i ardhjeve të reja të rritet përsëri. Në vitin 2014, 81,000 njerëz kërkuan azil në Suedi, 54,000 në 2013 dhe 44,000 në 2012.

Projekt-ligji bën, për shembull, lejet e qëndrimit për refugjatët të kufizuara në kohë si një rregull të përgjithshëm. Që kur u prezantua ligji i përkohshëm, lejet e përkohshme kanë qenë normë në Suedi, por para kësaj lejet e përhershme ishin të perzgjedhura që nga viti 1984.

Projektligji i ri sjell gjithashtu përjashtime nga kërkesat e mirëmbajtjes familjare për qytetarët suedezë dhe BE / EEA që dëshirojnë të sjellin partnerin e tyre në Suedi dhe u bën më të lehtë njerëzve që jetojnë në Suedi me leje qëndrimi të përkohshme që anëtarët e familjes të lëvizin për t’u bashkuar me ta.