Kanë mbetur edhe disa javë për të plotësuar deklaratën suaj të taksave suedeze, por duhet të siguroheni që të mos humbni asnjë zbritje për të cilën keni të drejtë. Këto janë disa nga më të zakonshmet.

Afati i fundit për paraqitjen e kthimit tuaj tatimor në Skatteverket (agjencia suedeze e taksave) është 3 maj. Por sigurohuni që të mos humbni pretendimin e kthimit te parave nëse mundeni. Disa nga këto zbritje mund të shkruhen tashmë në formularin e para-mbushur të taksave, dhe disa mund t’i keni paguar në kohën e blerjes (për shembull zbritjet për punën e mirëmbajtjes). Për të gjitha këto duhet të siguroheni që ti raportoni vetë në deklaratën vjetore.Punoni kompjutera dhe tableta Duhet të blini një kompjuter ose tabletë për të kryer punën tuaj? Ju mund të zbritni koston me kusht që të mund të mbështetet nga një faturë dhe që punëdhënësi juaj nuk ju ofroi t’ju sigurojë makinerinë. Literatura dhe tekstet Nëse ju kërkohet të blini literaturë ose tekste në mënyrë që të bëni punën tuaj, ju mund të zbritni koston me kusht që të provohet me një faturë dhe gjithashtu që të mund të provoni shkakun që është e nevojshme në punën tuaj.Zhvendosja e detyruar Nëse jeni të detyruar të zhvendosni vendndodhjen për shkak të kushteve tuaja të punësimit (zakonisht për të shmangur ndërprerjen), atëherë kostot e paketimit, transportit dhe shërbimeve të largimit për ju dhe mallrat shtëpiake të familjes suaj mund të zbriten. Telefonatat e punës Nëse keni nevojë të përdorni celularin tuaj personal për telefonata në lidhje me punën si punonjës, ju mund të zbritni kostot shtesë të atyre thirrjeve specifike, por jo koston e vetë kontratës së telefonit tuaj (kështu që nëse thirrjet përfshihen në kontratën tuaj, kjo zbritja nuk është në dispozicion).

Credits: Sofia Sabel/imagebank.sweden.se

Dhënia me qira e pronës Ata që japin me qira pronën e tyre mund të përfitojnë nga një zbritje vjetore prej 40,000 korona për pronë. Nëse jeni duke marrë me qira një bostadsrätt ose hyresrätt ju gjithashtu mund të zbritni tarifat ose qiranë që paguani vetë për pronën gjatë kohës që jepet me qira. Kështu për shembull, nëse jeni duke marrë me qira bostadsrätt tuaj, ju mund të zbritni tarifat që ju paguani në bashkëpunimin e strehimit për pronën. Makina Kjo është paksa e komplikuar. Nëse vozisni për në dhe nga puna, një zbritje tatimore është në dispozicion me kusht që distanca midis shtëpisë tuaj dhe vendit të punës të jetë së paku pesë kilometra, dhe se marrja e makinës tuaj do t’ju kursejë të paktën dy orë në krahasim me marrjen e transportit publik. Nëse plotësohen ato kritere, 18.5 korona për 10 kilometra të udhëtimit mund të zbriten nëse përdorni veturën tuaj. Për makinat e kompanisë është ndryshe. Makinat e ndërmarrjeve që ushqehen me naftë kanë të drejtë për zbritje 6.5 korona për 10 kilometra, ose 9.5 korona për 10 kilometra nëse përdor një lloj tjetër karburanti. Që nga viti tatimor 2020 dhe 2021, çdo zbritje mund të zbatohet vetëm në pjesën e kostos që tejkalon 11,000 korona në vit, pavarësisht nëse është një kompani apo makinë personale.Transporti publik Nëse përdorni transport publik për të shkuar dhe për të ardhur në punë, mund të zbritni shumën e shpenzimeve tuaja vjetore që tejkalon 11,000 korona në vit, me kusht që distanca midis shtëpisë dhe punës të ishte të paktën 2 kilometra. Punësimi i përkohshëm në një vend tjetër Nëse jeni të punësuar përkohësisht në një vend tjetër nga ai ku jetoni, mund të bëni zbritje për koston e rritur të jetesës me kusht që të kaloni natën atje ku është vendi i punës dhe ai vend të jetë më shumë se 50 kilometra nga shtëpia juaj e përhershme . Kostoja e akomodimit mund të zbritet, ndërsa vaktet dhe shpenzimet e vogla për muajin e parë me një kompensim prej 120 korona në ditë janë gjithashtu të zbritshme. Veshje pune Nëse keni nevojë për veshje ose pajisje mbrojtëse dhe ato përdoren vetëm në punë, mund të zbritni koston. Shembuj janë helmetat, syzet mbrojtëse, mbrojtja e dëgjimit dhe çizmet me gishta çeliku. Mjetet gjithashtu mund të zbriten. Nëse punëdhënësi ka paguar për pajisjet, nuk është e zbritshme, dhe shumica e uniformave të punës / veshjeve për të qenë në përputhje me një kod të veshjes së punës nuk përfshihen. Zbritjet për punën e shërbimit Nëse keni paguar për shërbime si riparime, pastrim ose mirëmbajtje në shtëpinë tuaj në pronësi, atëherë ka zbritje të taksave ROT & RUT që mund të përfitoni. Ju duhet të keni paguar për këto shërbime në mënyrë elektronike. Ju mund të lexoni më shumë rreth këtyre zbritjeve në anglisht këtu.Shtesa ditore për të punuar jashtë vendit Nëse udhëtoni jashtë vendit nga Suedia për punë, mund të keni të drejtë për një ndihmë ditore pa taksa, e cila ndryshon midis vendeve dhe është krijuar për të llogaritur shpenzimet tuaja të rritura. Shuma ditore për secilin vend ndryshon në varësi të faktit nëse është një ditë e plotë apo një ditë e gjysmë. Ditët e nisjes që fillojnë në mesditë ose më vonë llogariten si gjysmë ditë, ndërsa ditët e kthimit të përfunduara në orën 7 pasdite ose më herët gjithashtu llogariten si gjysmë ditë.