Thomas Eneroth,. ministri suedez i infrastrukturës dhe telekomunikacionit. foto Facebook

Ministri i infrastrukturës dhe i telekomunikacionit i Suedisë deklaroi sot se zgjatet vlefshmëria e kartave YKB që kanë skaduar. Kjo lëvizje bëhet duke marrë parasysh efektet e pandemisë ,dhe që shoferët profesionist të mos humbasin vëndin e tyre të punës. Ministri ndër të tjera citon :

Tani ecim përpara me rregullat kombëtare! Dje, qeveria paraqiti një projekt-ligj në Riksdag për një vlefshmëri të zgjatur për kualifikimet profesionale (YKB) që kërkohet që shoferët tanë profesionistë të jenë në gjendje të vazhdojnë drejtimin e makinës. Pandemia ka nënkuptuar që trajnimi i kërkuar për të ruajtur YKB-në e tyre është anuluar dhe në mënyrë që shoferët të mos detyrohen të përmbahen nga puna, kërkohet vlefshmëri dhe shpërndarje e zgjatur. Çështja është e rregulluar në BE, por përkundër kërkesave të qarta nga Suedia dhe vendet e tjera, BE nuk ka komentuar ende për këtë çështje. Për shoferin individual profesionist, ky është një problem dhe kjo është arsyeja pse ne tani po veprojmë dhe dorëzojmë një projekt-ligj që zbatohet gjithashtu në mënyrë retroaktive. Unë do të preferoja të shihja zgjidhje të përbashkëta brenda BE, por meqë informacioni vonohet, ne tani po ecim përpara me legjislacionin kombëtar. Ne duhet të kemi një sistem funksional transporti. Ne nuk mund të kemi një sistem ku drejtuesit individualë të vijnë në telashe për shkak të mungesës së informacionit nga BE.

përgatiti: Arjan Davidhi.

Stockholm Sweden

9/01/2021