“Kur të fillojë vaksinimi, do të jetë falas për të gjithë,” tha sot Kryeministri Suedez Stefan Löfven. “Askush nuk duhet të heqë dorë nga siguria që ofron një vaksinë,” tha Stefan. “Kjo siguri është personale për shoqërinë dhe për të gjithë Suedinë,” tha ai. Në veçanti, personat e moshuar të sëmurë dhe personeli i azileve të pleqve do të vaksinohen të parët. Fillimisht, janë rreth 600,000 njerëz. Kjo u deklarua nga Shërbimi i Shëndetit Publik në një konferencë shtypi të Premten. Sipas Johan Carlson, Drejtori i Përgjithshëm i Shërbimit Publik Suedez të Shëndetit, 4 milion doza të vaksinës do të mbërrijnë në Suedi në tremujorin e parë. Kjo do të jetë e mjaftueshme për 2 milion suedezë. Grupet e rrezikut janë më shumë se rreth 2.6 milion njerëz, që do të thotë një përparësi e rreptë. – Ata që janë më të prekshëm do t’u jepet përparësi. Ata me vdekshmërinë dhe sëmundshmërinë më të lartë, tha Carlson gjatë një konference shtypi të Premten. Vaksinat do t’u jepen kryesisht 570,000 personave të përbërë nga njerëz të moshuar që jetojnë në azile pleqsh, të moshuar me kujdes shtëpiak dhe më pas personeli në shtëpi pleqsh dhe kujdes shtëpiak. Vaksinimi në këtë ekip mund të fillojë që në janar, por i gjithë ekipi do të duhet të vaksinohet deri në fund të tremujorit të parë, beson Johan Carlson. – Kjo varet nga sa shpejt do të vijnë dërgesat. Pjesa tjetër e popullatës mund të vaksinohet gjatë verës. Nuk është e qartë se kur do të vaksinohet pjesa tjetër e popullatës, dmth. Ata që nuk bëjnë pjesë në grupet e rrezikut. Sidoqoftë, sipas Shërbimit Suedez të Shëndetit Publik, nuk pritet të ndodhë para verës. “Në tremujorin e dytë ose të tretë, vaksina ndoshta do t’u ofrohet atyre që nuk janë në rrezik,” tha koordinatori i vaksinës Richard Bergström në një konferencë shtypi. Ai gjithashtu tha se ata që nuk bëjnë pjesë në grupin e rrezikut mund të “presin dhe shohin” nëse duan të bëjnë vaksinën. – Mund të lexoni vetë në FASS.se dhe të shihni se cili është profili i efektit anësor të vaksinës. Flisni me miqtë dhe të njohurit tuaj se si mendojnë ata. Ata që ndihen të shëndetshëm nuk kanë pse të vendosin tani, tha Bergström. Qeveria gjithashtu do të caktojë 300 milion SEK për të lehtësuar vendet e vaksinimit. 4.5 miliardë korona suedeze ishin caktuar më parë për projektin e vaksinimit në shëndetin publik suedez.