Sot, e hënë 16 nëntor, Kryeministri Stefan Löfven zhvilloi një konferencë dixhitale për shtyp së bashku me Ministrin e Brendshëm Mikael Damberg, Ministrin e Financave dhe Strehimit Per Bolund, Ministrin e Çështjeve Sociale Lena Hallengren dhe Johan Carlson, Drejtorin e Përgjithshëm të Zyrës Suedeze të Shëndetit Publik.

Një memorandum me propozime që do të thotë se, si rregull i përgjithshëm, është e ndaluar të organizoni tubime publike dhe ngjarje publike me më shumë se tetë pjesëmarrës është dërguar sot për konsultim.

Rregullorja që ndalon mbledhjet publike dhe ngjarjet publike ka qenë dhe vazhdon të jetë një mjet i rëndësishëm për të luftuar përhapjen e virusit covid-19. Mundësia e organizimit të tubimeve publike dhe ngjarjeve publike duhet të kufizohet edhe më tej.

Propozimi në memorandum nënkupton që është e ndaluar të organizohen tubime publike dhe ngjarje publike me më shumë se tetë pjesëmarrës. Përjashtimi i mëparshëm për tubime dhe ngjarje të tilla të mbajtura në restorante hiqet. Kjo është në përputhje me propozimin e paraqitur më parë për të ndaluar shitjet e alkoolit pas orës 22.00. Bëhet fjalë për aksesin në përhapjen e infeksionit në bare dhe restorante të cilat, sipas Zyrës Suedeze të Shëndetit Publik, janë ambiente me rrezik për përhapjen e infeksionit.

Ndryshimi i rregullores është propozuar të hyjë në fuqi në 24 nëntor 2020 dhe, në dialog të ngushtë me Zyrën Suedeze të Shëndetit Publik, do të rishikohet vazhdimisht. Pika fillestare është që kufizimi i propozuar nuk duhet të zbatohet për më shumë se katër javë. Nëse situata nuk është përmirësuar, kufizimet do të duhet të shtrihen gjatë Krishtlindjeve dhe Vitit të Ri.

Organet e konsultimit tani kanë kohë deri në 19 nëntor në 15 për t’iu përgjigjur referimit. Qeveria pastaj do të marrë një vendim sa më shpejt të jetë e mundur.

  • Njoftimi i sotëm, në lidhje me propozimet për një kufi pjesëmarrjeje të reduktuar ndjeshëm për tubimet publike dhe ngjarjet publike dhe që përjashtimi për restorantet hiqet, është një sinjal i qartë për të gjithë komunitetin se çfarë duhet të aplikojë në të ardhmen. Do të jetë një periudhë prove. Situata kërkon sakrifica të mëdha nga secili prej nesh, dhe nga shoqëria në tërësi. Por nëse bëjmë sakrifica të përbashkëta, ne do të shpëtojmë jetë, thotë Ministri i Brendshëm Mikael Damberg.
  • Eshtë e kuptueshme, shumë janë lodhur nga kjo situatë, por tani nuk ka rëndësi. Ne duhet të ndjekim atë që na lejon të kufizojmë përhapjen. Prandaj, tani kërkohet një ndalim për të ulur kurbën “, tha Stefan Löfven.
  • “Mos shkoni në palestër, mos shkoni në bibliotekë, mos hani darkë neper restaurante, mos bëni ahengje. Ndal ”, tha Kryeministri.
  • Qeveria sapo ka prezantuar mbështetje financiare, por ndoshta nuk do të jetë e mjaftueshme. Sigurisht, ne më pas do të rishikojmë nevojën për mbështetje të forcuar për sektorët që preken “, tha ai. “Për sa kohë kemi nevojë për këto kufizime përcaktohet nga mënyra se si ju e merrni përgjegjësinë tuaj. Të gjithë duhet të bëjnë pjesën e tyre në mënyrë që të mos kemi nevojë t’i mbajmë ata, “tha Per Bolund.