Zyra Suedeze e Shëndetit Publik, Bordi Kombëtar i Shëndetit dhe Mirëqenies dhe Zyra Suedeze e Emergjencave Civile në një konferencë të përbashkët për shtyp Dt 22. 10.2020

Është e rëndësishme që të gjithë të marrin përgjegjësi kur këshillat e përgjithshme ndryshojnë për njerëzit që janë 70 vjeç e më shumë

Zyra Suedeze e Shëndetit Publik ka vendosur të heq rekomandimin që njerëzit që janë 70 vjeç e lart duhet të shmangin kontaktet me të tjerët.  Arsyeja është, ndër të tjera, që grupe të caktuara kanë vuajtur nga një shëndet më i dobët mendor.  Ndryshimi do të thotë që tani do të jetë veçanërisht e rëndësishme që të gjithë të marrin përgjegjësi dhe të ndjekin këshillat e përgjithshme për të parandaluar përhapjen e covid-19.

➖ Në një raport të ri, Zyra Suedeze e Shëndetit Publik ka analizuar pasojat e domethënies së masave të kontrollit të infeksionit për jetën dhe shëndetin për njerëzit e moshës 70 vjeç e lart.

➖ Që nga Prilli, njerëzit në grupin 70 vjeç e lart, si dhe në grupet e rrezikut janë rekomanduar të kufizojnë kontaktet e tyre të ngushta dhe të mbajnë distancën e tyre nga njerëzit e tjerë.  Rekomandimi ka pasur një efekt të mirë, ka zvogëluar sëmundshmërinë dhe ka shpëtuar jetë.

➖ Sidoqoftë, duke marrë parasysh pasojat mendore dhe fizike, që presioni mbi kujdesin shëndetësor ka rënë dhe se rajonet e vendit tani kanë një kapacitet krejtësisht të ndryshëm për të kryer testimin dhe gjurmimin e infeksionit, Zyra e Shëndetit Publik ka vendosur të ndryshojë këshillat e përgjithshme mbi përgjegjësinë e të gjithëve për të parandaluar përhapjen e covid-19.

Të gjithë personat në Suedi tani mbulohen nga e njëjta këshillë e përgjithshme.

➖ Raporti i prodhuar nga Zyra Suedeze e Shëndetit Publik tregon një numër pasojash negative si mungesa e kontekstit shoqëror, zhgënjimi dhe trajtimi i veçantë i perceptuar i të moshuarve, si dhe një përjashtim të qartë kur bëhet fjalë për mundësitë për të marrë pjesë në aktivitete që zhvillohen dixhitalisht.  Tani ekziston nevoja për masa parandaluese për të parandaluar sëmundjet mendore dhe fizike, thotë Sara Fritzell, hetuese në Zyrën Suedeze të Shëndetit Publik.

Analizat në raport tregojnë gjithashtu se njerëzit tashmë të prekshëm janë ndjerë më keq se më parë.  Ankthi dhe ankthi janë rritur jo më pak në mesin e atyre që kanë një diagnozë psikiatrike.  Udhëzuesit raportojnë se ata kanë marrë më shumë telefonata nga njerëzit që mendojnë se nuk kanë për çfarë të jetojnë më.  Ekziston edhe një nevojë e mbyllur për kujdes në grup.

➖ Ky grup ka marrë përgjegjësi të madhe gjatë pandemisë.  Ka pasur një efekt, por nuk është e arsyeshme të vendoset një përgjegjësi kaq e madhe mbi grupet e rrezikut kur shohim efekte kaq të mëdha negative.  Të gjithë tani duhet të marrin përgjegjësinë për zvogëlimin e përhapjes së covid-19 në mënyrë që të kemi mbrojtje të vazhdueshme për ata që janë më të rrezikuar të vuajnë nga një sëmundje e rëndë, thotë Johan Carlson, Drejtori i Përgjithshëm i Zyrës Suedeze të Shëndetit Publik.

Personat që kanë nevojë për kujdes spitalor ose kanë nevojë të vizitojnë kujdesin primar inkurajohen të kryejnë vizitat e tyre siç është planifikuar.

➖ Raporti bazohet në rezultate nga kërkimet ndërkombëtare, analiza të sondazheve suedeze dhe të dhënave epidemiologjike, takime me organizata pensionistësh dhe emigrantësh dhe të dhëna nga 1177 Vårdguiden.