Photo Pixabay free copyright

Koronavirusi mund të mbijetojë 28 ditë në laborator

Nën kushte ideale në një laborator të errët, virusi sars-cov-2, i cili shkakton covid-19, mund të mbijetojë për gati një muaj në sipërfaqe të lëmuara siç janë ekranet e telefonit celular dhe kartëmonedhat. Sidoqoftë, kur virusi shfaqet në mukus, për shembull kur njerëzit teshtijnë, ai mbijeton për një kohë më të shkurtër.

28 ditë – kjo është relativisht më e gjatë se sa kanë treguar studimet e mëparshme, por eksperimenti u krye gjithashtu në kushte shumë miqësore me virusin: errësira dhe nxehtësia 20 gradë. Në sipërfaqe më poroze, të tilla si veshje, virusi mbijetoi për 14 ditë. Fakti që virusi mbijetoi në sipërfaqe të lëmuara për 28 ditë të plota mund të krahasohet me virusin e gripit, i cili mbijeton 17 ditë në kushte të ngjashme. Gjetjet janë bërë në një studim Australian të botuar në Virology Journal, raporton BBC .

Vdes në dritën e diellit

Dihet tashmë që koronavirusi vdes nga drita UV. Studiuesit ishin gjithashtu në gjendje të deklaronin se sa më e nxehtë ishte, aq më e shkurtër ishte koha e transmetimit të virusit: në 40 gradë të nxehtësisë, virusi ndaloi të ishte ngjitës pas 24 orësh.

Studimi u krye nga autoriteti Australian i kërkimit Csiro dhe kundërshton testet e mëparshme laboratorike, ku sars-cov-2 ka mbijetuar deri në tre ditë në kartëmonedha dhe qelq dhe deri në gjashtë ditë në plastikë dhe çelik inox.

Por disa ekspertë hezitojnë nëse ekziston rreziku real i infektimit përmes objekteve të ndryshme në jetën reale. Në korrik, një studim u botua në The Lancet i cili arriti në përfundimin se rreziku i transmetimit të virusit përmes sipërfaqeve është shumë i vogël.

“Ambienti armiqësor”

Këto janë pikat e virusit që njerëzit kolliten ose teshtijnë, por që nuk gjenden në një mjedis laboratorik, që ndër të tjera do të thotë se virusi mbijeton për një kohë më të shkurtër në realitet, sipas profesorit Ron Eccles në Universitetin e Cardiff.

  • Mukusi i freskët është një mjedis armiqësor për viruset, pasi përmban shumë qeliza të bardha të gjakut që prodhojnë enzima që shkatërrojnë viruset. Mund të përmbajë gjithashtu antitrupa dhe substanca të tjera që neutralizojnë viruset “, tha ai, sipas BBC.