Arsim per te rritur!

Te studiosh si i rritur ne Suedi eshte dicka e zakonshme. Nese ti nuk je i sigurt per shkollen qe ti do te ndjekesh mund te kerkosh ndihme tek nje keshilltar studimi ( studievägledare). Ata japin keshilla per shkolla te ndryshme dhe gjenden ne cdo komuna ku ti jeton. Tek nje keshilltar studimi ti mund te marresh ndihme dhe ide me:

  • Informacion mbi shkolla te ndryshme dhe kriteret qe duhet te plotesosh per te studjuar !
  • Te aplikosh per nje vend shkolle ose kurs!
  • Suedisht per te huaj ( SFI)
Arsimimi per te rritur

SFI eshte nje shkolle baze per suedisht per te huaj! Ti mund te lexosh SFI nga momenti qe ti ke mbushur 16 vjec ! Kur ti aplikon ne SFI duhet te kesh me vete leternjoftim , patent ose pasaport!

SFI eshte falas!

Arsimi komunal per te rritur ( KOMVUX)

KOMVUX eshte nje shkolle ku te rritur (+ 16) mund te lexojne te njejtat gjera si dhe ne nje shkolle 8 vjecare dhe te mesme! Keto quhen ne suedish grundläggande vuxenutbildning dhe gymnasial vuxenutbildning! Nese ti nuk je mbaruar shkollen 8-vjecare ose shkollen e mesme ne vendin tend atehere ti mund te lexosh ne komvux! Ti mund te lexosh dhe te kompletosh me kurse te ngryshme si psh anglisht dhe suedisht ne nivele te larta!

Ne komvux ka edhe kurse profesionale  si psh undersköterskeutbildning, barnskötarutbildning ose kockutbildningen te cilat ndihmojne qe ti te fillosh pune menjehere pasi ti e ke kryer ate!

Kur ti ke lexuar shkollen e mesme ne KOMVUX ti ke te drejte te vazhdosh studimet e larta ne universitet! Nese ti je mbi 20vjec dhe lexon mbi 50%ti mund te kerkosh ndihme per studimet( studiebidrag) dhe kredi per studimet (studielån) tek CSN qe eshte zyra e ndihmes studentore suedeze! 

Te mesosh suedishten dhe te studiosh ne nje shkolle per te marre nje profesion eshte rruga e sigurt per tu integruar ne shoqerine suedeze dhe sigurisht per te gjetur sa me lehte vende pune!

Pregatiti në shqip Mirjeta Kadri