25 vjet nga masakra e Srebrenicës - Kosova Sot

Sot bëhen 25 vjet nga gjenocidi në Srebrenica ku u ekzekutuan mbi 8,000 djem dhe burra.

Në korrik 1995, Srebrenica ishte një qytet i rrethuar që KB kishte shpallur një zonë të mbrojtur. Por kur qyteti u kap nga forcat serbe të Bosnjës, vetëm 400 ushtarë nga skuadra e KB ishin të pranishëm – dhe mbrojtja e premtuar nuk ekzistonte.

Gratë dhe fëmijët u autobusuan jashtë qytetit ndërsa burrat dhe djemtë u morën për të përballuar vdekjet e tyre. Nga 11 korriku dhe rreth dhjetë ditë e tutje, vlerësohet se 8,000 djem dhe burra u ekzekutuan dhe u hodhën në varreza masive.

Në Srebrenicë vazhdon ende nacionalizmi, edhe 25 vjet pas gjenocidit.

Presidenti i Komisionit të BE-së, Ursula von der Leyen e quan atë “një plagë të hapur në ndërgjegjen e Evropës”.

Genocideshtë gjenocidi më i keq në Evropë që nga Lufta e Dytë Botërore.

Srebrenica u kap nga ushtria serbe e Bosnjës, aleate me Serbinë dhe të Krishterët, më 11 korrik 1995.

Gjatë rrethimit, miqtë u bënë armiq të gjakut. Nga dita që hyri ushtria dhe dhjetë ditë më vonë, u ekzekutuan më shumë se 8,000 burra dhe djem.

Megjithëse Trupi i Kombeve të Bashkuara Unprofor kishte premtuar të mbronte qytetin, vetëm 400 ushtarë holandezë ishin në vend. Gratë dhe fëmijët u evakuuan me autobus, ndërsa burrat dhe djemtë më të vjetër mbetën.

Viktimat u varrosën në varre masive.

Studiuesi i Paqes: “Do të jetë një jetë shpëtimi”

Agjensia e lajmeve TT ka folur me studiuesin e paqes Johanna Mannergren Selimovic, i cili intervistoi të mbijetuarit e gjenocidit. Ajo thotë se në pikëllim ka edhe histori pozitive, të cilat nxjerrin në pah shpresën dhe bashkësinë për të afërmit.

  • Do të jetë një jetë shpëtimi për të afërmit në të njëjtën kohë kur u mundëson të mbijetuarve të lëvizin më tej. Do të jetë një mënyrë për të dalë nga nocionet kolektivizuese që nxisin urrejtjen, thotë Johanna Mannergren Selimovic për TT.

Studiuesi i paqes tregon gjithashtu ata që mohojnë masakrën në Srebrenica. Ajo beson se është një mënyrë për të fituar dhe ruajtur pushtetin.

  • Përkundër gjithë mohimit, mbetet fakti se genocidi është i dokumentuar shumë mirë. Do të thotë shumë për gjeneratat e ardhshme dhe lehtëson proceset e pajtimit në të ardhmen, thotë Johanna Mannergren Selimovic për TT.

“Një plagë e hapur”

Të Shtunën u mbajt një ceremoni memoriale dixhitale, në të cilën, ndër të tjera, mori pjesë Kryeministri Stefan Löfven.

  • Kjo nuk duhet të ndodhë më. Të pranosh vuajtjet e viktimave dhe familjeve të tyre është thelbësore për të ecur përpara, tha Löfven në fjalimin e tij, sipas TT.

Presidenti i Komisionit Evropian, Ursula von der Leyen, gjithashtu mori pjesë dhe mbajti një fjalim.

“Pas një çerek shekulli, Srebrenica është ende një plagë e hapur në ndërgjegjen e Evropës,” thotë ajo, sipas TT.

Zëvendëskryeministri i Suedisë, Isabella Lövin (deputet), ka folur në Twitter me rastin e Ditës së Përkujtimit.

“Unë vizitova Sarajevën dimrin e kaluar; një përvojë e fortë dhe shqetësuese. Plagët nga lufta dhe masakra janë ende të hapura, si dhe vrimat në muret e ndërtesave të banimit dhe shkollave. Dëshira për t’u shëruar dhe për t’u anëtarësuar në BE është më e zakonshme në mesin e të rinjve “, shkruan ajo.

  • Expressen