STOCKHOLM kryeministri Stefan Löfven (S) gjate debatit me udheheqesit e partive.

Cfarë do të thotë ndarja në bisedimet e politikës së migracionit të Suedisë?
Kryeministri Stefan Löfven, i cili shprehu “keqardhje” për prishjen e bisedimeve.  
 Bisedimet ndër-partiake se si të reformojnë politikën suedeze të migracionit u prishën të martën, kështu që ne analizojme se çfarë do të thotë kjo për peizazhin politik Suedez – dhe për ligjin e migracionit.
 E vetmja gjë për të cilën partitë në parlament duket se bien dakord këtu është se ligji suedez i migracionit ka nevojë për një rregullim të plotë.
 Aktualisht, është krijuar një ligj i përkohshëm, i cili u fut përsëri në vitin 2016 pasi Suedia mori numrin rekord të migrantëve, refugjatëve dhe azilkërkuesve gjatë krizës së vjeshtës më parë.
 Një ndryshim ishte që azilkërkuesit morën lejet e qëndrimit të përkohshme si parazgjedhje, ndërsa më parë lejet e qëndrimit të përhershëm ishin brenda normave.
 Dhe njerëzit (jo vetëm ata që kanë mbërritur si azilkërkues, por edhe qytetarë suedezë dhe banorë), duke sjellë partnerët e tyre ose anëtarët e tjerë të familjes për të jetuar në Suedi, duhej të përmbushnin disa kërkesa rreth niveleve të të ardhurave dhe madhësisë së familjes.
 Pra, kjo është një pjesë e rëndësishme e legjislacionit që do të prekë shumë njerëz që duan ose kanë nevojë të transferohen në Suedi në të ardhmen, si dhe njerëzit që aktualisht janë rezidentë.
 Opinion: Ligji për migracionin në Suedi është një goditje për suedezët dhe familjet e tyre jashtë shtetit
 Cfarë po ndodh tani?
 Suedia ngriti një Komitet të Migracionit në fund të vitit 2019, të cilit iu dha detyra që të hartonte një politikë të re migracioni.  Kjo u ra dakord në të ashtuquajturën “Marrëveshja e Janarit”, një bashkëpunim ndër-bllok midis qeverisë së koalicionit Social Demokrat-Gjelbër dhe dy partive opozitare të Suedisë – Liberalëve dhe Partisë së Qendrës.
 Gjatë dy javëve të fundit, bisedimet kanë vazhduar midis pesë partive, Social Demokratëve të qendrës së majtë në pushtet dhe katër partive opozitare (Partia e Moderuar, Kristian Demokrati, Qendra dhe Liberale, të gjitha të djathta të qendrës).  Veçanërisht partneri i ri i koalicionit socialdemokrat, Partia e Gjelbër, nuk është përfshirë.
 Të hënën, palët raportuan se këto bisedime ishin prishur.
 Pse u prishën bisedimet?
 Pika kryesore ishte diskutimi i një volymmål (qëllimi i vëllimit), një limit i propozuar për numrin e azilkërkuesve që mund të hyjnë në Suedi çdo vit.
 Partia e Gjelbër, e përjashtuar nga negociatat, javën e kaluar tha se nuk mund të qëndrojë pas një politike me këtë lloj kufiri.
 Tani bisedimet me pesë palë janë shembur, me Partinë e Moderuar fajësimin e Social Demokratëve për anën e të gjelbërve.  “Eshtë shume e qartë se Social Demokratët zgjodhën Partinë e Gjelbër mbi një politikë të qëndrueshme, realiste të migracionit,” tha zëdhënësi i politikës së migracionit të Moderatoreve, Maria Malmer Stenergard.
 Udhëheqësi socialdemokrat dhe kryeministri Stefan Löfven tha në një deklaratë: “Na vjen keq që nuk është e mundur të arrihet një marrëveshje e gjerë . Ne Social Demokratët kemi qenë të përgatitur të marrim përgjegjësi dhe kompromise. Partitë Liberale dhe Qendra gjithashtu kanë kontribuar  në mënyrë konstruktive dhe u përpoqën të gjejnë zgjidhje. Moderatorët kanë ngritur pyetje të mëtejshme, kanë vendosur më shumë kushte dhe nuk donin të bënin kompromise “.
 Udhëheqësi i Partisë Qendres gjithashtu tha se ishin Moderatët që nuk pranuan të buxhetojnë, ndërsa udhëheqësi i Demokristianeve tha se Social Demokratët thanë jo për të propozuar kompromise.
 Cili është hapi tjetër?
 Komiteti i Migracionit do të takohet të martën, 7 korrik, dhe Löfven tha se negociatat do të vazhdojnë brenda kornizës së komitetit sesa midis palëve të veçanta.
 Komiteti, i përbërë nga përfaqësues nga të tetë partitë parlamentare, si dhe ekspertë dhe sekretarë, do të dorëzojë raportin e tij të plotë deri më 15 gusht.  Ideja që qëndron është se çdo propozim me të cilin duhet të paraqiten duhet të ketë mbështetje të gjerë në parlament dhe për këtë arsye do të kalohen.
 Kjo është një shembull tjetër se si ka ndryshuar peizazhi politik që nga zgjedhjet e fundit.  Partitë e Qendrës dhe Liberalit duket se po i qëndrojnë më shumë me partnerët e tyre të marrëveshjes në janar, Partitë Social Demokratike dhe Green, sesa me partitë e tyre të opozitës.
 Partitë e Qendrës, Liberale, Moderaterna dhe të Demokristianve ishin më parë pjesë e një blloku të opozitës së qendrës së djathtë të quajtur ‘Alliansen’ (Aleanca), por rezultati i ngushtë në zgjedhjet e vitit 2018 dhe pas muajsh bisedimesh të mëdha partiake shkatërroi peisazhin.
 burimi: local.se