Bankid


Disa këshilla: Si të mbroheni nga rrëmbimi i ID-ve në internet

 1. Mbroni informacionin e kontove/llogarisë tuaj

Asnjëherë mos dorëzoni informacione për llogarinë përmes postës elektronike, sms-ve ose mediave sociale. Nëse do t’i përdorni ato – regjistrohuni si zakonisht përmes bankës tuaj të internetit ose në një kompani tjetër ku jeni klient.

Po ashtu, sigurohuni që të keni kujdes në kartën tuaj të debitit. Asnjëherë mos i jepni kodet tuaja askujt tjetër, dhe natyrisht mos i shkruani në portofolin tuaj.

 1. Mbani kontroll të llogarisë tuaj

Kontrolloni rregullisht deklaratat e bankës tuaj për të parë që nuk ka transaksione të pashpjegueshme. Shumë banka kanë aplikacione që e bëjnë më të lehtë të kontrollojnë se çfarë po ndodh në llogarinë tuaj.

Post

 1. Bllokoni kutinë
  A jetoni në një shtëpi dhe keni një kuti postare të hapur? Sigurohuni që mund ta bllokoni në mënyrë që asnjë person i paautorizuar të mund të hyjë në postën tuaj.


  4. Kontrolloni informacionin e kredisë

Kur dikush merr një raport kredie, zakonisht merrni një kopje të kësaj. Nëse nuk e dini pse një kompani po merr një raport kredie, duhet t’i kontaktoni ata dhe të kontrolloni shkakun. Një raport kredie i pashpjegueshëm mund të jetë një shenjë se dikush dëshiron të marrë një kredi ose tregti me kredi.

 1. Mbroni kompjuterin tuaj

Identiteti juaj mund të përgjohet me ndihmën e viruseve dhe spyware. Prandaj, sigurohuni që të keni të instaluar në kompjuterin tuaj një program antivirus.. Sigurisht, duhet të mbroni gjithashtu telefonin tuaj celular, kompjuterin dhe tabletin me një kod kodkalimi / pin, në mënyrë që asnjë person i paautorizuar të mund të përdorë informacionin tuaj në atë mënyrë.

Virus

 1. Mos Ricikloni asgjë të ndjeshme

Shmangni lënien e letrës që përmban informacion të ndjeshëm për riciklimin. Këtu është rreziku që dikush i paautorizuar të mund t’i mbajë ato. Në vend të kësaj, shkatërroni letrat duke i shqyer ato siç duhet, duke i djegur, maskuar informacionin privat.

Dokumentförstörare

 1. Bllokoni kartën e debitit

Bllokoni kartën tuaj të debitit për përdorim në internet ose jashtë saj dhe e zhbllokoni vetëm kur duhet ta përdorni. Kjo është diçka që shumë banka ofrojnë me lehtësi përmes bankës së tyre të Internetit. Natyrisht, është që ju të zvogëloni aftësinë e hajdutit për të përdorur detajet e kartës suaj.
Nëse dëshironi të jeni shumë të sigurt, madje mund të merrni një kartë shtesë që nuk ka kredi dhe që përdorni kur bëni blerje në internet ose blerje në vendet “e pasigurta”. Në këtë mënyrë mund të shpëtoni vetëm nga paratë që keni investuar paraprakisht

 1. Bllokoni ndryshimin e adresës

  Një mënyrë për mashtruesit për të hyrë në identitetin tuaj është të ndryshoni adresën tuaj të Kredencialeve. Si parazgjedhje, mund të ndryshoni adresën tuaj në internet dhe më pas të nënshkruani një letër që i dërgohet adresës së vjetër. Kështu, një mashtrues që do të ketë qasje në kutinë tuaj postare mund ta falsifikojë me lehtësi këtë dokument.
 2. Shmangni postën në letër

Posta letre është përgjithësisht e pasigurt, dhe një alternative e mirë është natyrisht kalimi në komunikimin dixhital. Kivra është shërbimi më i madh, dhe mbledh letra nga Zyret Qeveritare dhe kompanitë private. Një konkurrent është Digimail nga kompania postare Bring dhe E-boks nga Postnord. Nëse dëshironi vetëm postë dixhitale nga treguesit e makinave, mund të përdorni shërbimin e Min myndighetspost. Të gjitha shërbimet janë falas dhe përdorni login përmes Bankid.


————————————–
Ju lutem keni KUJDES me adresat tuaja ku ti/ju jeni te shkruar ne Zyren e Taksave Suedeze.
Blloko ndryshimin e paautorizuar të adresës suaj të shtëpisë.


Bllokoni mundësinë që dikush tjetër të bëj ndryshimin e adresës suaj/familjes.
Lehtë dhe falas mund të mbroheni nga çdo ndryshim i paautorizuar i adresës,Kur adresa juaj është e kyçur, ndryshimi mund të konfirmohen VETEM me konfirmimin e BankID tuaj.
Në Shërbimin për Ndryshimin e Adresave të Paautorizuara, ju mund të parandaloni këdo që të ndryshojë adresën tuaj. Kur kyçja është aktivizuar, vetëm ndryshimet në adresë të bëra me identifikimin elektronik pranohen në Shërbimet e Agjencisë së Taksave Suedeze për Zhvendosje ose Adresë Postare Speciale. Kjo zvogëlon rrezikun e dikujt që përdor të dhënat tuaja personale për mashtrim dhe rrëmbim të identitetit.
Ndryshimi i paautorizuar i shërbimit të adresave mund të përdoret vetëm nga individë privatë. Nuk mund të përdoret nga kompanitë.
Për të përdorur Bllokimin e ndryshimit të paautorizuar të shërbimit të adresës, ju duhet të jeni 18 vjeç.Vetëm ju mund të aktivizoni ose hiqni bllokimin vetë
Vetëm ju vetë mund të aktivizoni ose hiqni bllokimin me e-ID tuaj. Nuk është e mundur të aktivizoni ose hiqni bllokimin përmes telefonit, letrës ose emailit.
Nëse do të zhvendoseni dhe keni bllokuar adresën tuaj për ndryshim të paautorizuar të adresës, duhet të raportoni zhvendosjen në Shërbimin e Emigracionit të Agjencisë së Taksave Suedeze. Ju nuk duhet të plotësoni dhe dorëzoni në formë letre. E njëjta vlen edhe për njoftimin e një adrese postare të veçantë.
Bllokoni adresën tuaj të paautorizuar për të zvogëluar rrezikun e mashtrimit.Mbroni veten nga ndryshimi i adresës së rreme me sitin e ri – PC për të gjithë ( PC FÖR ALLA )

Blloku i ndryshimit të Adresës së Regjistrimit


Shumë suedezë janë të prekur nga ndryshimet e gabuara të adresave. Mashtruesi thjesht hyn brenda dhe raporton që ju keni ndryshuar adresën. Posta juaj tani do të fillojë të dërgohet te mashtruesi – i cili do të marrë letër të rëndësishme nga banka, kartë krediti të re, paketë ose postë tjetër private.

Arsyeja pse është e mundur është se ndryshimet e adresave në Suedi bëhen tradicionalisht me postë letre – dhe kjo është një metodë mjaft e pasigurt.


Adresa juaj e kontabilitetit publik është adresa e përdorur nga Zyra Suedeze e Taksave, Agjensia e Sigurimeve Shoqërore, CSN, Agjencia Suedeze e Transportit dhe shumë autoritete të tjera. Mund të ndryshohet në dy mënyra: ose përmes faqes së internetit të Zyrës së Taksave Suedeze ose një formë. Forma është lidhja e dobët në këtë kontekst. Për të ndryshuar adresën me të kërkon vetëm një numër të sigurimeve shoqërore, i cili është një dokument publik, dhe një nënshkrim i vërtetë ose i rremë.
Në modalitetin standard, është e mundur që një mashtrues të ndryshojë adresën tuaj postare.

📍Nëse nuk e hidhni poshtë letrën që ju vjen ju me siguri do të zbuloni se kjo ka ndodhur, kur Zyra Suedeze e Taksave dërgon një letër të ashtuquajtur sigurie ku thuhet se është marrë një njoftim zhvendosjeje. Gjithmonë dërgohet në adresën e vjetër (ose në kutinë tuaj postare dixhitale për postën qeveritare për të cilën do të diskutojmë më vonë në këtë njoftim).
Në faqen e internetit të Zyrës së Taksave Suedeze, ju mund të ndryshoni një cilësim që heq mundësinë për të ndryshuar adresën tuaj të kontabilitetit publik ( folkbokföringsadress ) pa ID të Bankës suaj.

📍Shkoni në faqen e internetit të Zyrës së Taksave Suedeze
BLLOKONI NDRYSHIMIN e adresës së paautorizuar, hiqeni klikimin nga pika ku shkruhet që mund të ndryshoni adresën nëpërmjet një formulari dhe bank ID.
Bëj zgjedhjen duke klikuar në variantin ku shkruhet VETEM me ID të Bankës.

Skatteverket✅1.Kliko tek website dhe bëj login me bank ID tuaj dhe cdo pjestar i familjes mbi moshën 18 vjecare duhet të bëj login me bank ID e tyre

Välj inloggning :

MOBILT BANK ID ( nga telefoni juaj )
BANK ID ( nëse e bën hyrjen nga laptop/PC )

https://www.skatteverket.se/privat/folkbokforing/flyttanmalan/sparraobehorigadressandring.

✅2. Hiqe pikën nga —-Ingen spärr av adressändring dhe
Zgjedh pikën e dytë ku shkruhet Spärra obehörig adressändring.

✅3. Kliko kutinë e vogël ku shkruhet
Jag har granskat ovanstående uppgifter och skicka in dem

✅4. Kliko Skicka in dhe si të kryhet ky veprim shkruhet:
Skatteverket har nu taggit emot din anmälan. Adressändring kan bara göras med e-legitimation Gäller fr.o.m 2020-06-11 ( data që ti e bën )
Një numër i sigurimeve shoqërore dhe një nënshkrim i rremë. Kjo është gjithçka që duhet për të bërë një ndryshim të adresës. Për fat të mirë, tre hapa të thjeshtë mund të merren për të bllokuar ndryshimin e paautorizuar të adresës dhe në këtë mënyrë keni minimizuar rreziqet si për shembull, prerjes së identitetit, keqpërdorimit të emrit apo numrit tuaj personal

📍A keni bërë tashmë gjithçka që keni lexuar në këtë artikull? Atëherë ju lutëm njoftoni shoqërinë dhe miqtë tuaj.
Unë fola me Zyrën Suedeze të Taksave dje dhe vetëm 767 646 njerëz e kishin siguruar vetën e tyre.
Zyra e taksave Suedeze më tha dy gjëra:

📍Vetëm 10% e autoriteteve suedeze e kanë mbrojtur veten nga ndryshimi i paautorizuar i adresës.

📍Vetëm ju vetë mund të aktivizoni ose hiqni bllokimin me e-ID tuaj.
Nuk është e mundur të aktivizoni ose hiqni bllokimin përmes telefonit, letrës ose emailit.


⛔️KUJDES⛔️ mos hidhni letrat,bileta të vjetra avioni dhe dokumentacione të tjera që mban nr tuaj personal në të. Hiqni nr personal duke e prerë me gërsherë,pastaj hidheni pjesën tjetër tek mbeturinat.