Europeiska Sjukförsäkringskortet
Försäkringskassan

Nëse udhëtoni jashtë Suedisë.

Ju mund të porosisni kartën e BE-së falas dhe të informoheni nëse qëndroni përkohësisht jashtë Suedisë dhe keni nevojë të kërkoni kujdes mjekësor ose kujdes dentar.

Nëse do udhëtoni brenda BE / EEA ose Zvicër

Porositni një kartë të BE-së përpara se të udhëtoni brenda BE / EES ose Zvicër. Porositni kartën paraprakisht, pasi posta mund të zgjasë deri në 10 ditë pune që ju ta merrni atë. Fëmijët duhet të kenë kartën e tyre në BE. Karta dërgohet në adresën në të cilën jeni regjistruar ju ose fëmija.

https://www.forsakringskassan.se/privatpers/resa_arbeta_studera_eller_fa_vard_utomlands/resa_utomlands/bestall_eu-kort#/

Cila është karta e BE-së?

Karta e BE ju jep të drejtën për kujdes shëndetësor ju jeni në një vend të BE / EEA ose Zvicër. Karta e BE-së vlen vetëm për kujdesin mjekësor dhe dentar.

@ Nëse situata juaj shëndëtsore nuk pret derisa ju të ktheheni në Suedi.
@ Ju merrni nga ofruesit e kujdesit shëndetësor që janë të lidhur me sistemin e përgjithshëm të kujdesit shëndetësor në atë shtet që ju ndodheni.

Me kartën e BE:
1- Ju paguani po aq shumë për kujdesin shëndetësor dhe kujdesin dentar sa ata që jetojnë në vend/shtet ku ju ndodheni.
2- Ju paguani vetë tarifën e pacientit.
3- Në disa vende, së pari ti/ju duhet të paguani vetë tërë koston e kujdesit mjeksor dhe më pas kur të ktheheni në Suedi kërkoni kompensim në Zyrën e Sigurimeve Shoqërore.
4- Kurse rregullat në Zvicër dhe Lihtenshtajn, përveç që duhet të keni një kartë suedeze të BE-së, gjithashtu kërkohet të jeni shtetas i një vendi BE / EEA ose në Zvicër.
5- Karta e BE-së nuk ju jep të drejtë të rimbursoni për shembull bileten e avionit. Prandaj, është e rëndësishme që ti/ju të keni sigurim të udhëtimit privat.
6- Në vendet nordike, ekziston një marrëveshje e veçantë që në disa raste mbulon shpenzime shtesë për udhëtime në shtëpi.

Nëse sëmureni.

Nëse jeni jashtë Suedisë dhe sëmureni rëndë por nuk keni me vete kartën tuaj të BE-së, ju ose ofruesi juaj i kujdesit shëndetësor ne atë shtet që ti/ju ndodheni mund të kontaktojnë numrin e telefonit +46 771-524 524 për një certifikatë të përkohshme/provizore.
Por ti /ju ose siguruesi juaj i kujdesit shëndetësor duhet të konfirmoni me numrin tuaj personal.

Aplikoni për rimbursim të kujdesit pasi të jeni kthyer në Suedi.

Ju aplikoni për kompensim më pas në Mina Sidor.
https://www.forsakringskassan.se/privatpers/login?logintarget=startlank-https://www.forsakringskassan.se/wps/myportal/privatpers/etjanst/ansok-om-ersattning-efter-nodvandig-vard-utomlands?return=https://www.forsakringskassan.se/wps/myportal/privatpers/minasidor#/

Kur aplikoni, bashkëngjitni kopje dixhitale të faturës dhe të dhënat mjekësore. Në rast se po kërkoni rimbursimin e kostos së ilaçeve, duhet të ketë një recetë të specifikuar të farmacisë ku të tregohen emrat e barnave/mjekimeve dhe koston e barnave/mjekimeve përkatëse.

Nëse ti/ju nuk keni dokumente si skedarë në kompjuterin tuaj, mund të bëni fotografi të tyre me telefonin tuaj ose t’i skanoni ato. Nëse nuk mund të shtoni bashkëngjitjet në të njëjtën kohë kur bëni aplikacionin tuaj, mund t’i bashkëngjitni ato më pas. Mos harroni ta bëni atë sa më shpejt të jetë e mundur.

Aplikoni për rimbursim më pas – kujdesin e dhëmbëve.

Ju gjithashtu mund të zgjidhni të paguani të gjithë shërbimin dentar vetë dhe të aplikoni për rimbursim nga Sigurimet më pas. Ju aplikoni për kompensim më pas online në Mina Sidor
Kur aplikoni, duhet të postoni aplikacionin, faturat dhe regjistrimet mjekësore në:

Försäkringskassans Inläsningscentral
839 88 Östersund.


A kam nevojë për një kartë të BE-së kur udhëtoj në vendet nordike?

Jo, nëse po udhëtoni në vendet nordike, nuk keni nevojë për një kartë të BE-së. Për të marrë kujdesin e nevojshëm, është e mjaftueshme të paraqisni një dokument identifikimi dhe të theksoni adresën tuaj të shtëpisë në Suedi. Nëse fëmija juaj ka nevojë për kujdesin e nevojshëm mjeksor, fëmija juaj ka nevojë për dokumentin e tyre të identitetit. Nëse fëmija juaj nuk ka dokumentin e identitetit, ju rekomandojmë të keni me vete kartën e BE-së të fëmijës suaj.

Nëse udhëtoni jashtë BE / EEA dhe Zvicër

1- Jashtë BE / EEA dhe Zvicra, karta e BE-së nuk vlen. Për ata që do të udhëtojnë për në
Për vendet jashtë BE / EEA dhe Zvicrës është e rëndësishme që ti/ju të jeni pajisur me një
siguracion privat.
2- Kontrolloni se çfarë është përfshirë në sigurimin e shtëpisë tuaj dhe nëse keni nevojë për një të tillë
sigurim shtesë për udhëtime.

Por ka disa vende jashtë BE / EEA dhe Zvicra me të cilat Suedia ka marrëveshje.

Për cilat vende aplikon karta e BE-së dhe për sa kohë?

Karta e BE-së është e vlefshme në:
Belgjikë, Bullgari, Qipro, Danimarkë, Estoni, Finlandë, Francë, Greqi, Irlandë, Islandë, Islandë, Itali, Kroaci, Letoni, Lihtenshtajni, Lituania, Luksemburgu, Malta, Hollanda, Norvegjia, Polonia, Portugalia, Rumania, etj. Sllovakia, Sllovenia, Spanja, Mbretëria e Bashkuar, Irlanda Veriore, Zvicra, Gjermania, Republika Czecheke, Hungaria dhe Austria. Ju nuk keni nevojë për kartelë brenda vendeve nordike.

* Karta e BE-së është e vlefshme për aq kohë sa jeni i siguruar në Suedi, por jo më shumë se tre vjet.

çfarë është kujdesi i nevojshëm?

* Kujdesi i nevojshëm është kujdesi që nuk mund të presë derisa të ktheheni në Suedi. Gjithmonë janë mjekë ose profesionistë të tjerë të kujdesit shëndetësor ata që përcaktojnë nëse kujdesi është i nevojshëm. Vlerësimi varet nga ajo sëmundje që keni dhe sa kohë do të qëndroni jashtë Suedisë.

A mbulon kartat e BE-së gjithashtu trajtimin e dializës?

Po ju mund të përdorni kartën tuaj të BE për trajtimin e dializës me një ofrues të përgjithshëm të kujdesit shëndetësor. Kjo vlen edhe për sëmundje të tjera që do të thotë se keni nevojë për trajtim mjekësor jetësor që kërkon kujdes nga një mjek specialist.

Mbani në mend se duhet të kërkoni paraprakisht dhe të kontaktoni një ofrues të kujdesit shëndetësor në vendin ku do të qëndroni për një kohë , kjo për të siguruar që të keni pajisjet ose trajtimin që ju nevojitet. Në të njëjtën kohë, sigurohuni që ofruesi i kujdesit shëndetësor të mund të marrë kartën e BE (EHIC).

A mund të udhëtoj jashtë vendit me pension/pagë të sëmurë ose raportë mjeksore?

Po, nëse nuk ndikon negativisht në rehabilitimin tuaj ose shërimin tuaj.

Nëse do të udhëtoni brenda BE / EEA ose në Zvicër, normalisht nuk keni pse të bëni asgjë, por nëse po shkoni në Turqi ose një vend tjetër jashtë BE-së, duhet të aplikoni për të mbajtur përfitimin e sëmundjes gjatë qëndrimit jashtë vendit. Aplikoni përpara se të udhëtoni duke hyrë në Mina Sidor ose duke përdorur formularin.
https://www.forsakringskassan.se/wps/wcm/connect/29d701c7-fe0f-4e03-982f-36b98e7e59ba/rfv7430-017-f-001.pdf?MOD=AJPERES&CVID=

Kush paguan nëse marr kosto shtesë për udhëtimin e kthimit?

Në vendet nordike ekziston një marrëveshje e veçantë që në disa raste mbulon shpenzime shtesë për udhëtimin/kthimin tuaj në shtëpi. Në vendet e tjera, keni nevojë për një siguracion privat për të përfituar/marrë rimbursimin për udhëtimin tuaj të kthimit. Konrolloni se çfarë është përfshirë në sigurimin e shtëpisë tuaj dhe nëse keni nevojë për sigurim shtesë të udhëtimit.

Unë jam në pension dhe kam dëgjuar se mund të marr një çertifikatë të veçantë nëse shkoj në Spanjë. A është e vërtetë?

Po, mund të merrni një çertifikatë të posaçme pensioni nga Zyra e Sigurimeve Shoqërore. Kjo do të thotë që ju mund të blini ilaçe me një çmim të ulur në lidhje me kujdesin e nevojshëm. Porosisni certifikatën nga Försäkringskasar duke thirrur/telefonuar në numrin e telefonit: 0771-524 524 ose me email kundcenter@forsakringskassan.se.

A mund të marr rimbursim për shpenzimet e mjekimeve / ilaçeve që kam bërë në lidhje me kujdesin?

Po, ju mund të merrni rimbursimin për ilaçe nëse ilaçi është përshkruar me recetë dhe është aprovuar për shitje në Suedi.

Ju mund të merrni rimbursimin vetëm për kostot e ilaçeve të mbuluara nga ilaçet e përfshira në mbrojtjen me kosto të lartë. Ju mund të merrni rimbursimin vetëm nëse keni blerë ilaçe për të paktën 1.150 SEK për një vit (për vitin 2018 shuma ishte 1,125 SEK dhe për 2017 shuma ishte 1,100 SEK). Nëse dëshironi që kostot të përfshihen në mbrojtjen me kosto të lartë, duhet të jepni pëlqimin për formularin e aplikimit. Në mënyrë që Försäkringskassan të llogarisë kompensimin tuaj për ilaçe, duhet të paraqisni një dokument regjistrimi nga Apoteket.

Më shumë informacion se si të kërkoni një fragment regjistri mund të gjenden në Autoritetin eHälsomyndigheten (ehalsomyndighet.se)

* Çfarë duhet të përmbajë një ilaç pa recetë në mënyrë që të përdoret në një vend tjetër të BE / EEA?

     Ky informacion ka nevojë për një recetë që përfshin:

1- Emri dhe mbiemri i pacientit (i shtypur) dhe data e lindjes
2- data kur lëshohet receta
3- emri dhe mbiemri i mjekut (i shtypur), titulli profesional, detajet e kontaktit, adresa e punës (përfshirë vendin) dhe nënshkrimi (i shkruar me shkrim ose elektronik)
4- emri gjenerik i ilaçit (pasi që ilaçi mund të shitet me emra të ndryshëm tregtie), forma e ilaçeve (tabletë, zgjidhje, etj.), sasinë, forcën dhe dozën.

Nëse keni një identitet të mbrojtur?

Fatkeqësisht, nëse keni një identitet të mbrojtur, nuk do të mund të përdorni të gjitha shërbimet elektronike të disponueshme në Mina Sidor. Në vend të kësaj mund të aplikoni për një formë letre.

Të gjitha format e disponueshme për të shkarkuar në faqe mund të gjenden në faqen e Formularëve dhe Certifikatave.

https://www.forsakringskassan.se/privatpers/e-tjanster-blanketter-och-informationsmaterial