Pas shumë udhëtimesh, zyrtari i arrestuar kinez Qiao Jianjun tani është dëbuar nga Suedia.  Ai është akuzuar për eko-krime në shkallë të gjerë në Kinë – por i dëbuar në Shtetet e Bashkuara.
 Qiao Jianjun është një nga eko-kriminelët më të ndjekur të Kinës dhe akuzohet për përvetësimin e qindra miliona dollarëve si kryetar i një ndërmarrje shtetërore në industrinë kineze të grurit.  Ai u largua nga Kina për në Shtetet e Bashkuara në 2011 dhe më vonë erdhi në Suedi.  Ai jetoi këtu nën një emër tjetër, derisa u arrestua në qershor 2018.
 Pas një viti në paraburgim, Qiao Jianjun u la i lirë pasi Gjykata Supreme gjykoi çështjen e ekstradimit në Kinë.  HD ndjeu se nuk mund të lirohej pasi rrezikonte torturën ose dënimin me vdekje.
 Dyshohen për pastrim parash në Shtetet e Bashkuara
 Por së shpejti ai u arrestua përsëri pasi SHBA gjithashtu duan që ai të ekstradohet për, ndër të tjera, krime të pastrimit të parave.  Dyshimi është se ai bleu pasuri të paluajtshme në SH.B.A. me para që ai akuzohet për përvetësim.
 Tani Gjykata Supreme ka rishqyrtuar çështjen dhe ka vendosur që ajo të lëshohet në Shtetet e Bashkuara.  Më 26 mars, qeveria vendosi të dëbojë Qiao Jianjun në Shtetet e Bashkuara, duke kërkuar që ai të mos transferohet në një shtet tjetër.  Ai vetë gjithmonë e ka mohuar krimin.
 – Ai mendon se është shqetësuese që ai tani duhet të lirohet.  Dhe asnjëherë nuk kam parë në ndonjë eko-krim të dyshuar që shihet si provë inferiore si kinezët në këtë rast, thotë avokati i tij Henrik Olsson Lilja.
 Kërkohet në gjysmë miliardë SEK
 Sipas një vendimi për bashkëngjitje në gjykatën e rrethit Södertörn, Qiao Jianjun prej 358 milion juan kinez – rreth gjysmë miliardë koronë suedezë – kërkohet nga kompania e grurit që ai ishte menaxher i.  Kjo është shuma që kompania duhet të kishte humbur në akuzat për mashtrim, në të cilën Qiao Jianjun akuzohet të marrë pjesë në të, nga ana e tij ai duhet të kishte shpenzuar qindra miliona dollarë në të.
 Koronavirusi e bën të vështirë dëbimin
 Shtetet e Bashkuara morën vendimin në fillim të prillit.  Në raste normale, një vend ka një muaj që të zgjedh atë që do të dëbohet.  Megjithatë, për shkak të ndërprerjeve në komunikimet për shkak të virusit të koronës, qeveria beson se ka arsye të veçanta për të zgjatur afatin në dy muaj.
Me ndalimin mbizotërues të hyrjes në Sh.B.A për udhëtarët nga zona e Shengenit dhe pothuajse asnjë shërbim ajror i planifikuar midis Evropës dhe SH.B.A.-së, mbetet të shihet se si dhe nëse mund të ndodhë dëbimi.  Nëse nuk implementohet brenda dy muajve, Qiao Jianjun duhet të lirohet.

Nga Vera Moore