Qeveria suedeze pret që niveli i papunësisë të arrijë nëntë përqind këtë vit – shkalla më e lartë në më shumë se 20 vjet – për shkak të krizës koronavirus.

Ministrja e Financave Magdalena Andersson deklaroi të martën se numri i tepricave aktualisht është në një rekord të lartë dhe se shifrat e punësimit pritet të ulen më tej gjatë gjithë pjesës tjetër të këtij viti.

Industritë që janë prekur më keq janë hotelet, restorantet dhe shitja me pakicë, tha ajo.

“Më shumë njerëz do të bëhen të papunë dhe kjo është gjithashtu diçka që vlerësojmë në këto parashikime,” u tha ministri gazetarëve në një konferencë për shtyp.

Shkalla e papunësisë në Suedi aktualisht është rreth shtatë përqind, dhe rritja e pritshme në 9 përqind do të nënkuptojë që 100,000 njerëz të tjerë do të humbasin punën e tyre gjatë vitit. Një total prej gjysmë milioni njerëz në Suedi, sipas parashikimit, do të ishin të papunë deri në fund të vitit 2020.

Qeveria vlerëson se niveli i papunësisë do të mbetet në këtë nivelin nëntë përqind gjatë vitit 2021 dhe do të bjerë paksa, në 8.4 përqind, në 2022.

E përfshirë gjithashtu në parashikimet financiare ishte një vlerësim se PBB-ja suedeze do të bjerë këtë vit me 4 përqind.

“Kjo ka të bëjë me aq sa gjatë krizës financiare,” tha Andersson për rënien e parashikuar të PBB-së. “Ne kemi një situatë shumë të rëndë ekonomike.”

Këto parashikime do të formojnë bazën e ‘propozimit të buxhetit të pranverës’ që do të paraqitet nga qeveria brenda dy javësh.

Kriza e vazhdueshme ka krijuar një ndalesë të papritur të kërkesës dhe ofertës, tha ministri. Përveç një rënie të kërkesës, ekonomia po vuan nga ndërprerjet në zinxhirin e furnizimit.

Por, megjithë një ngadalësim të shpejtë historik të ekonomisë, ajo tha se beson se rimëkëmbja do të jetë më e shpejtë sesa pas krizës financiare, dhe se ekonomia mund të fillojë të rimëkëmbet qysh në vjeshtë, dhe të vazhdojë të rritet në 2021. Në atë vit, ajo tha , PBB pritet të rritet me 3.5 përqind.

“Por këto parashikime janë, natyrisht, të pasigurta”, tha Andersson. Përdorimi i burimeve pritet të bjerë ndjeshëm dhe Suedia do të përfundojë në një recesion të ngjashëm si gjatë krizës financiare.

“Vlerësimi është se rimëkëmbja ekonomike do të ndodhë me afërsisht të njëjtën normë si një rikuperim mesatar ekonomik”, tha Andersson për lajmet TT.

Deficiti qeveritar pritet të rrijë rreth 3.8 përqind të PBB-së këtë vit, me një parashikim disi më të vogël të deficitit për vitin e ardhshëm. Kjo do të thotë që borxhi i qeverisë do të rritet nga rreth 35 përqind e PBB-së vitin e kaluar në gati 40 përqind këtë vit.

“Masat që kemi paraqitur deri më tani shtojnë deri në 84 miliardë koronë,” tha Andersson, duke iu referuar masave të paraqitura për të ndihmuar kompanitë dhe individët që janë prekur negativisht nga kriza e koronavirusit. Dhe këto kosto mund të rriten nëse numri i njerëzve që bëhen të papunë ose të pushuar nga puna përfundon më i lartë se sa ka vlerësuar qeveria.

Por ajo tha që politikat e kryera gjatë krizës janë në përputhje me kornizën buxhetore, dhe se financat publike Suedeze janë thelbësisht të forta.

“Tavani i shpenzimeve për këtë vit ka shumë të ngjarë të përshtatet”, tha ajo.

Kjo është një masë e pazakontë, por ka ndodhur më parë me ndryshimet e qeverisë pas zgjedhjeve.

“Ekzistojnë politika që lejojnë qeverinë të ndryshojë tavanin e shpenzimeve në rast të kushteve plotësisht të reja, të jashtme,” tha ajo

The local.