Nderkohe qe pandemia infektive e Corona virus ka shperththyer edhe ne Suedi, autoritet suedeze nuk duken te mobilizohen mjaftueshem per te parandaluar perhapjen e kesaj semundje te shekullit 21. Le te shikojm me posht nje analize te situates nga disa ekspert se cfar pritet te ndodh.

Llogaritjet tregojnë se numri i rasteve të covid-19 në Evropë është dyfishuar afërsisht çdo pesë ditë.  Llogaritjet tregojnë gjithashtu se disa vende të mëdha ndodhen rreth dy javë pas Italisë.

– Ajo që ne shohim nuk është “shkencë raketash”. Ju keni dy raste, pastaj katër, pastaj tetë dhe pastaj 16, thotë Francois Balloux në University College London.
Ekspertët kryesorë në botë për përhapjen e viruseve tani po përpiqen të llogaritin dhe parashikojnë sesi do të zhvillohet pandemia e koronës në të ardhmen e afërt, veçanërisht në Evropë. 
Kjo do të thotë, kur mund të presim një rritje të mprehtë të numrit të rasteve që Italia po kalon aktualisht dhe të cilat në fakt kanë paralizuar të gjithë vendin.

Modelet matematikore tregojnë se infektiviteti është rreth 2.5 dhe se numri i të infektuarve dyfishohet rreth çdo pesë ditë. Rezultati është kthesat që shënojnë lart lart në Gjermani, Francë, Britani të Madhe dhe, mbi të gjitha, në Spanjë. Kur Irlanda llogariste çështjen, doli që vendi është ekzakt dy javë pas Italisë.
USA.
Situata në SH.B.A është më e paqartë, për shkak të një numri të vogël të mostrave, por përhapja e infeksionit supozohet të ketë një zhvillim të ngjashëm edhe atje, megjithëse është vonuar pak.
Suedi.
Në Suedi, janë marrë një numër relativisht i madh i mostrave, rreth 10,000, dhe epidemiologu shtetëror Anders Tegnell në Autoritetin e Shëndetit Publik ka thënë më parë se Suedia ka rreth një zhvillim të ngjashëm si Mbretëria e Bashkuar. Kjo nuk do të thotë se autoriteti nuk ka bërë vlerësime – dhe bën – vlerësime. Njohuria se ku është një përhapje e infeksionit shpesh është thelbësore për ato ndërhyrje që pritet të jenë efektive.

Sidoqoftë, Dirk Brockmann, një profesor në Universitetin Humboldt në Berlin, dhe që harton modele infeksioni për Institutin Robert Koch, ngre një gisht paralajmërues për të shikuar verbërisht në numrin e rasteve të zbuluara.

– Eshtë një lloj si të bësh një foto të makinave në autostradë. Nuk thotë asgjë. Përkundrazi, ka të bëjë me atë se si numri i çështjeve po ndryshon, thotë ai për The Independent.

Fotografia është ndoshta shumë e vjetër, thotë ai – duke pasur parasysh kohën që duhet që virusi të shkaktojë simptoma dhe që pacienti të diagnostikohet. Për shembull, Spanja, e cila kohët e fundit “vetëm” kishte 3,000 raste, mund të ketë plot 250,000 raste në vetëm një muaj, me kusht që numri i çështjeve të dyfishohet çdo pesë ditë.

Gjashtë nga dhjetë 6/10 do te preken nga virusi.

– Këto janë numra që presin nga epidemiologët. Unë mendoj se ka shumë të ngjarë që të gjithë do të shkojmë në të njëjtën mënyrë si Italia, thotë Roy Anderson, profesor i sëmundjeve infektive në Imperial College London.

Të mërkurën, Angela Merkel e Gjermanisë vuri në dukje se midis 60 dhe 70 përqind e 83 milion banorëve të vendit mund të infektohen, diçka që ekspertët nuk besojnë se është e pamundur.

“Nëse qeveritë nuk bëjnë asgjë, ose të bëjnë diçka që nuk është efektive, dhe nëse njerëzit nuk bëjnë asgjë, atëherë pothuajse 60 përqind e popullsisë do të infektohen”, tha Roy Anderson.
Pershtatur nga : Arian Davidi