ANALIZË · Virusi i ri i koronës kërcënon shëndetin e njeriut dhe do të ndikojë në jetën tonë të përditshme për një kohë të gjatë. Por gjithçka nuk është natë e zezë. Reporterja shkencore e SVT, Therese Bergstedt shpjegon pse.

Për fillestarët: Ky tekst nuk është një përpjekje për të minimizuar seriozitetin e virusit të ri të koronës, i cili kërcënon kryesisht të moshuarit tanë dhe ata që janë tashmë të sëmurë, si dhe të gjithë ata që kanë nevojë për kujdes nëse sistemi i kujdesit shëndetësor bëhet i mbingarkuar.

Por ka edhe shenja pozitive që meritojnë të ngrihen

Shumica e njerëzve bëhen mirë
Rreth 80 përqind e të infektuarve nga virusi pësojnë simptoma të buta, si ethe dhe kollë, sipas një studimi të madh nga Kina, i cili gjithashtu tregon që njerëzit më të rinj dhe plotësisht të shëndetshëm nuk kanë simptoma aq të rënda. Kryesisht janë të moshuarit, mbi 80 vjeç, dhe njerëz me probleme të tjera serioze shëndetësore, të cilët rrezikojnë të goditen shumë dhe për këtë arsye duhet të mbrohen më tepër.

Por shumica e njerëzve të prekur nga virusi i ri i koronës shërohen. Aktualisht, më shumë se gjysma e të gjithë atyre që janë sëmurë janë deklaruar të shëndetshëm .

Vdekshmëria ka të ngjarë të bjerë
Numri i të vdekurve nga pandemia në Itali aktualisht është një rekord gjashtë përqind. Por thjesht ndarja e numrit të vdekjeve me numrin e të infektuarve nuk jep një pamje të drejtë se sa vdekjeprurëse është koronavirusi. Kjo sipas Sergio Brusin, ekspert në Agjencinë Evropiane për Mbrojtjen e Sëmundjeve ECDC qendrën e krizës dhe komandës.

  • Shumë prej atyre që kanë marrë një variant të butë të sëmundjes, nuk janë përfshirë ende në statistikë. Rastet më të buta të zbuluara dhe të regjistruara ka të ngjarë të shkaktojnë rënie të vdekshmërisë, por është e dukshme që më shumë të dhëna janë të nevojshme para se të dimë me siguri, thotë ai.

Koreja e Jugut ka testuar mbi 200,000 njerëz dhe gjithashtu ka gjetur shumë raste të buta, që do të thotë se vdekshmëria totale vlerësohet aktualisht në 0.77 përqind, që sipas ECDC mund të jetë një çelës i mënyrës se si do të godasë në një pjesë të madhe të Evropës.

Kina duket se ka fituar kontrollin e pandemisë

Edhe pse Kina nuk ishte në gjendje të ndalonte përhapjen e virusit në të gjithë botën, tani duket se ka kapërcyer zhvillimin e saj. Atje, numri i njerëzve që shërohen nga sëmundja ka tejkaluar numrin që sëmuren dhe raportohen çdo ditë dhe më pak raste të reja të sëmundjes. Shumë prej tyre kanë kritikuar masat drastike të vendit, si karantinimin e miliona njerëzve dhe kanë pyesin veten nëse suksesi i Kinës në luftën kundër virusit do të ishte i realizueshëm në çdo vend tjetër. Por kur Organizata Botërore e Shëndetit OBSH vlerëson veprimet e Kinës, ajo nuk është kryesisht karantina, por zbulimi i shpejtë i infeksionit dhe izolimi i të sëmurëve, të cilat janë theksuar si masat më të rëndësishme.

Edhe në Korenë e Jugut, numri i rasteve të infeksionit ka rënë ditët e fundit, që mund të jetë një shenjë se është e mundur të kufizohet përhapja e virusit pa masa shtrënguese. Të dhënat paraprake të sëmundjes nga vendi tregojnë se vdekshmëria është jashtëzakonisht e ulët tek njerëzit nën 60 vjeç. Nga më shumë se 6.000 të infektuar, vetëm tetë vdekje janë regjistruar. Sidoqoftë, numri i vdekjeve rritet ndjeshëm në pjesën më të vjetër të popullsisë dhe është rriturnë 7 përqind në mesin e njerëzve më të vjetër se 80 vjeç.

Deri më tani, virusi nuk duket të bëhet më i rrezikshëm
Kanë kaluar pak më shumë se dhjetë javë që kur rastet e para të sëmundjes së mushkërive të shkaktuara nga një virus i ri janë raportuar në Organizatën Botërore të Shëndetit. Për shkak se Kina shpejt e ndau atë që dinin për përmbajtjen e virusit, studiuesit ishin në gjendje të regjistrojnë shpejt një test pune për të zbuluar rastet e sëmundjes dhe të fillojnë studime për të gjetur një vaksinë.

Björn Olsen, profesor i sëmundjeve infektive në Universitetin Uppsala, thotë se kurrë nuk ka pasur aq shumë të dhëna për një virus në një kohë kaq të shkurtër. Ai beson se masat e Kinës për të kufizuar pandeminë kanë fituar kohë të vlefshme që pjesa tjetër e botës të pregatitet, dhe se virusi deri më tani nuk ka treguar shenja të tranformimit dhe të bëhet më i rrezikshëm.

Fakti që virusi i ri i koronës aktualisht po shkakton probleme të mëdha dhe bën që shumë njerëz të vuajnë është sepse është një virus plotësisht i ri nga i cili askush në popullatë nuk është akoma imun ndaj tij.

“Tani gjendja është e keqe, por do të qetësohet. Virusi do të bëhet pjesë e florës sonë normale të viruseve që hasim çdo herë e më shumë. Shumë prej nesh as nuk do ta vënë re atë, ”thotë Björn Olsen.

Burimi SVT #https://www.svt.se/nyheter/inrikes/analys-strimmor-av-ljus-i-coronamorkret?fbclid=IwAR2lapDGBnb8drcSs-ozBSsqsLCgjvBRzMMV60ncCPSU6EBuLKfdt3oRZnU

Përktheu dhe përshtati Eduart Ndreu