* Virusi transmetohet kryesisht nga kontakti me pacientin, përmes pikave që pacienti kollitet ose teshtin, ose nga pikat nga pështyma ose zgavra e hundës. Zbatimi i masave të higjenes personale është shumë i rëndësishëm për të parandaluar transmetimin. Kollitja dhe teshtitja në letra higjenike, një përdorimshe (lani duart)

* Nuk dihet se sa kohë mund të mbijetojë virusi në sipërfaqe, por sipas të dhënave më të fundit, koronavirusi mund të mbijetojë për disa orë. Përdorimi i zgjidhjeve të thjeshta antiseptike është i mjaftueshëm për të shkatërruar virusin në sipërfaqe. Në këtë mënyrë, ju pastroni dhe dezinfektoni rregullisht sipërfaqet dhe vendet e punës, si dhe ajërosni shtëpinë dhe vendin e punës sa më shpesh.

* Lani duart rregullisht (20 “) me sapun dhe ujë dhe thajini me letra higjenike. * Duart prekin shumë sipërfaqe që mund të infektohen nga virusi. Shmangni prekjen e syve, hundës, gojës dhe fytyrës në përgjithësi para se të lani duart.

* Përdorimi i shpeshtë i tretësirës alkoolike antiseptike (veçanërisht kur jeni në vende publike)

* Ruani distanca të paktën 1 metër me të tjerët, veçanërisht nga personat që kolliten, teshtijnë ose kanë ethe (shmangni kontaktin me njerëzit me simptoma të infeksionit respirator). * Përdorimi i një maske mjekësore, mund të ndihmojë në kontrollin e përhapjes së disa sëmundjeve të frymëmarrjes.

* Sipas Organizatës Botërore të Shëndetit, përdorimi i maskave rekomandohet për personat që shfaqin simptoma të frymëmarrjes (kollitje ose teshtitje) ose për pacientët me simptoma të buta dhe infeksion të dyshuar.

* Koha e inkubacionit të një virusi është koha midis infeksionit të virusit dhe fillimit të simptomave. Bazuar në të dhënat e disponueshme, koha e inkubacionit të virusit vlerësohet në 2-11 ditë, me një maksimum prej 14 ditësh

* Njerëzit e infektiar zakonisht paraqesin simptoma të frymëmarrjes, temperaturë, kollë dhe rrufë. Telefononi 1177 nëse keni këto simptoma.

* OBSH informon se simptomat janë të buta në shumicën e pacientëve, serioze për 14% dhe vetëm për 5% të pacientëve gjendja bëhet kritike.

Mbroni veten dhe familjet tuaja nga paniku, propaganda dhe lajmet e blera që nuk kanë të bëjnë me të vërtetën. Ndiqni këshillat e mjekëve me eksperiencë në këtë fushë. Telefononi 11313 nëse ju duhen më shumë sqarime rreth covid-19.

Pregatiti Albaner.Nu